Hoe is 't? Met tinus jongert (1957)?
Sommige oud-Westerkwartiers duiken zo nu en dan op in de media. Zo verschijnt Tinus Jongert in tv-journaals en in een column van Sjaak Bral. De oud-doelman en vooral oud-honkballer blikt terug op zijn periode bij Westerkwartier én over zijn werk als bewegingswetenschapper.
Ik was 10 jaar toen ik in 1967 lid werd van Westerkwartier dat toen nog velden had aan de Duinlaan. Mijn eerste team was Pupillen B met als leider Hans Velders. Een gezellig team. We gingen als team samen op de fiets naar uitwedstrijden; iets wat je tegenwoordig weinig ziet gebeuren. Ik heb maar kort in dat team gespeeld omdat we kort daarna met het schoolelftal van de Montessorischool lid werden en als team bij Westerkwartier gingen spelen als Pupillen D. Een jaar later promoveerde ik naar de Pupillen A en werd ik keeper. Ik heb tot de B1 bij Westerkwartier gevoetbald. Toen ik 15 was werd ik door HVV gevraagd om daar te komen spelen. Ik heb daar tot mijn 17e gevoetbald. De mooiste herinneringen aan mijn voetbaltijd bij Westerkwartier bewaar aan de reis naar Denemarken naar Skyve en de sixes. Als coaches had ik Tinus Langeveld (‘zo kunnen we er wel 100 hebben’) en Harry Schildkamp.
HONKBAL
Toen ik 13 was ben ik ook gaan honkballen bij Westerkwartier, eerst op de Duinlaan en later op het Stokroosveld. Mijn hart bleek meer bij het honkbal te liggen dan bij voetbal. Het honkballen bij Westerkwartier was erg gezellig en kleinschalig. Voor mij was Westerkwartier een echte familie vereniging. Mijn broers Pieter en Joost waren ook lid. Mijn vader zat in het bestuur en wij maakten zelf een soort clubblad. Onze schuur werd gebruikt als materiaal hok. Fred Reuling was mijn eerste trainer. Doordat we vlak bij het veld woonden en er regelmatig spelers te kort waren kon ik veel wedstrijden spelen soms wel 4 of 5 in een weekeinde. Op mijn 15e kon ik debuteren in het eerste senioren honkbalteam, waar Jean Japtjong coach was. Mijn vader werd voorzitter van de Honkbal-tak van Westerkwartier. Helaas waren er onvoldoende vrijwilligers, trainers en bestuursleden beschikbaar en volgde er een gedwongen fusie met ADO.
Bij ADO heb ik gespeeld totdat ik in Amsterdam Bewegingswetenschappen ging studeren. In Amsterdam heb ik een jaar bij OVVO gespeeld (hoofdklasse). Na een jaar werd ik lid van Storks omdat dit een leukere vereniging was. Bij Storks heb ik gehonkbald tot mijn 31e en toen heb ik nog 4 jaar herensoftbal gespeeld. Bij Storks ben ik nog steeds niet-spelend lid. Bij Storks ben ik jaren lang trainer en coach geweest.
BEWEGINGSWETENSCHAPPEN
Tijdens mijn studie Bewegingswetenschappen kwam ik voor een stage terecht op de HALO, afdeling fysiotherapie. Daar kreeg ik een baan aangeboden als docent inspanningsfysiologie. Na 8 jaar ging de opleiding dicht en begon ik een eigen bedrijf. We deden de begeleiding van (top)sporters, deden medische keuringen en inspanningstesten. Het was erg leuk om ervaring op te doen in de begeleiding van diverse topsporters zoals eredivisie voetbalteams (ADO Den Haag, FC Volendam), de nationale langlauf selectie, top squashers, wielrenners, tennissers, triatleten, ADO Honkbal.
Daarna heb ik 8 jaar als onderzoeker bij TNO gewerkt op het thema bewegen en gezondheid. Na deze periode was ik gedurende 8 jaar Lector bij de Haagse Hogeschool ‘gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving’. De laatste 14 jaar van mijn carrière werkte ik als directeur bij het Nederlands Paramedisch Instituut, een organisatie die na- en bijscholing voor fysiotherapeuten organiseert.
Op 1 november 2024 ga ik met pensioen. Naast werk en sport ben ik actief als vrijwilliger. Ik ben bestuurslid van mijn beroepsorganisatie de vereniging voor Bewegingswetenschappers, ik ben als bestuurslid verantwoordelijk voor het aanbieden van een leefstijl programma (WoWijs) voor kinderen met overgewicht (8-12 jaar) in achterstandswijken in Den Haag. We hebben hierbij in de afgelopen 12.5 jaar al ruim 3.000 kinderen begeleid. Daarnaast doe ik nog vrijwilligerswerk voor Storks.
In 'Hoe is 't?' vertellen oud-Westerkwartierders hoe het hen is vergaan tijdens en na hun periode als 'roodborst'. Ben je gestopt met voetbal/softbal? Of ben je elders (wel) doorgebroken? Ben je de politiek ingegaan? Miljonair geworden? Heb je nog contact met teamgenoten van toen? En droom je nog weleens van de Duinlaan of de Michael Vrijenhoeklaan? Stuur jouw tekst, liefst met wat bijpassende foto's, naar info@westerkwartier-kijkduin.nl
Bijdragen aan deze rubriek kunnen bestaan uit drie onderdelen:
- IN mijn Westerkwartier-tijd
- NA mijn Westerkwartier-tijd
- Mijn mooiste Westerkwartier-anekdote
Reactie plaatsen
Reacties